John Henriksen

specialevejledning online siden 2003

Opgavens struktur

Opgaver i den undersøgende genre (og det gælder alle opgaver på bachelorniveau og specialeniveau) har en række faste elementer.
INDLEDNINGEN er et serviceafsnit, der præsenterer emnet, beskriver problemfeltet, indsnævrer til problemformulering, anigiver undersøgelsens formål, evt. afgrænsning og begrebsdefinitioner, hvilke teorier og metoder er i spil, kort oversigt over strukturen i undersøgelsen.

Ofte er kapitel 2 et kapitel, der handler om videnskabsteoretisk ståsted og metodevalg, men lige så ofte er det første kapitel i undersøgelsen en LITTERATURGENNEMGANG (teori, andres undersøgelser og observationer, metoder som du finder på tryk) - og ofte kan litteraturgennemgang være bygget sammen med videnskabsteoretisk ståsted og metode. Nogle anbringer også en metodekritik her, herunder en gennemgang af undersøgelsens validitet, generaliserbarhed og realibilitet.

Herefter følger fx EGNE UNDERSØGELSER, OBSERVATIONER, INTERVIEWS, FELTARBEJDE – måske en ANALYSEMODEL af egen tilvirkning - ANALYSE – evt. DISKUSSION - KONKLUSION evt. PERSPEKTIVERING.

Vi kan også nærme os specialets struktur på en anden måde. Her er grundstrukturen i en videnskabelig tekst sat ind i en forklarende tekst:

STRUKTURELEMENTER i en vidensproducerende tekst:
Start med at skrive
– HVAD du vil undersøge:emnebeskrivelse eller emnebegrundelse og problemformulering med tilhørende emneafgrænsning og evt. definitioner af begreber.

Du skriver så
– HVORFOR du vil undersøge det – formål – og HVORDAN – med hvilken metode og hvilken teori (kan selvfølgelig være i flertal: metoder og teorier)

Så skriver du -
– LITTERATURGENNEMGANG (hvad andre har sagt om emnet, hvilke undersøgelser andre har lavet, hvilke observationer andre har gjort)
– på hvilke punkter kan man evt. argumentere imod det andre har sagt (diskussion)
– hvilken betydning tillægger du dine argumenter (egen vurdering af litteraturen)
– METODEOVERVEJELSER (hvis du har brug for at redegøre nærmere for den eller de metoder du vil bruge end du har gjort i indledningen)
– FELTARBEJDE (hvad du selv har observeret, undersøgt i form af interviews, spørgeskemaer, indsamling af data til brug for statistik osv.)
– hvilken betydning du tillægger dit feltarbejde i forhold til andres undersøgelser
– hvilket forhold der er imellem feltarbejdet og din litteraturgennemgang

Så skriver du -
– dit eget UDGANGSPUNKT for analysen (“jeg vil forsøge at vise, at …”)
– som du så gennemfører

Så skriver du
– svaret på din problemformulering: hvad kan man se ud fra den undersøgelse du har gennemført – konklusion og diskussion
– hvilke begrænsninger din metode har og hvilke perspektiver den har – METODEKRITIK
– perspektiver, handleforskrifter el. handlemuligheder på baggrund af din konklusion

TAKE AWAY

PROBLEMFORMULERING BLOOMS TAKSONOMI STRUKTUR SKRIVEPROCESSEN SKRIVEBLOKERINGER LITTERATURHENVISNINGER

FORSIDE VEJLEDNING PROFIL TESTIMONIALS PRISER FAQ KONTAKT

OM 'OPGAVEMANUALEN'

© copyright John Henriksen *** kontakt